Het detail

detail van schilderij Monument grove

Soms lijkt een detail van een schilderij op eigen benen te willen staan, alsof het de ambitie heeft om een op zichzelf staand schilderij te willen zijn. Eigenlijk is elk schilderij een verzameling van details. Tijdens het schilderen heb je vaak heel geconcentreerd gewerkt aan een bepaald onderdeel. Elk ‘hoekje’, elke vierkante decimeter, moet immers ‘kloppen’. Dit zijn de details die je goed kent. Maar er zitten, vooral in een groot schilderij, ook veel details waar je in eerste instantie overheen kijkt. Stel je voor dat je uit karton of papier een venstertje maakt (een soort passe-partout) en dat je dit over het schilderij heen en weer schuift. Dan zie je steeds weer nieuwe en verrassende combinaties van kleuren en vormen die je niet eerder waren opgevallen. Toch zul je ook merken dat elk detail dat zo aan je voorbijtrekt onverbrekelijk met het schilderij als geheel is verbonden. Het detail is een soort DNA: de eigen kenmerken van het geheel, van het hele ‘lichaam’ van het schilderij, zijn in het detail terug te vinden.