Samois

schilderij Samois van kunstschilder Arminius

Het startpunt voor dit schilderij was een oude Franse prentbriefkaart, waarop vermeld staat: Bas-Samois, Vue sur la Seine. Geen jaartal, vermoedelijk is de foto op de briefkaart genomen tussen 1900 en 1910. Samois sur Seine is een plaatsje ten zuiden van Parijs, vlakbij Fontainebleau. De Seine is hier nog een landelijke rivier, met een zijtak, “le petit bras de Seine”. Een dame in oude klederdracht kijkt uit over het spiegelende water van deze zijtak. Voor haar zien we een rij bootjes, die wachten op een koper. Zij staat namelijk voor het huis van een timmerman annex botenbouwer, monsieur Rabardy. Wat dit verhaal duidelijk maakt is hoe bepalend een locatie is voor wát we precies zien. De dame versmelt met de omgeving, een mens wordt één met het landschap. Dit is haar plek, haar locatie op aarde. Zien we hier Madame Rabardy? We zullen het misschien nooit weten. Wat is het nu precies dat een specifieke plek en een specifiek moment in de tijd zo uniek, zo tastbaar en, ook een eeuw later, zo navoelbaar maakt? Dat is het echte raadsel.

Acryl op doek, 100×80 cm, september 2017